Kalocsai Városmarketing Kft

marketing.jpg

A Városmarketing Kft. 2012-ben jött létre. A társaságot minimális eszközzel és csak 3 millió Ft jegyzett tőkével alapította az önkormányzat. Fő tevékenysége a PR, a kommunikáció. Feladata a város kulturális és egyéb rendezvényeinek korábban intézményi formában ellátott tevékenységének lebonyolítása volt. A Budapest Investment Zrt. a gazdálkodási adatokat vizsgálva megállapította, hogy a költségek jelentős hányadát kitevő anyagjellegű ráfordítások elsősorban a rendezvények előadóinak, illetve technikai lebonyolítóinak kifizetett díjakat tartalmazták.

A cég 2013. évben összesen 32 millió Ft támogatást kapott az alábbi feladatokra:

  • A kiemelt rendezvények szervezésére és lebonyolítására. (Majális, fesztiválok, stb.)
  • Kalocsa város külső megjelenésével kapcsolatos feladatokra. (turisztika, Agrár Expo, stb.)
  • Színházi előadások szervezésére

Saját tőkéje a 2013. évi veszteség folytán 958 ezer Ft-ra csökkent. Emiatt önkormányzatunknak tőkepótlásról kellett volna gondoskodni, vagy más megoldást találni.

A társaság beszámolóiból látható, hogy bevétele 70 %-a önkormányzati forrásból finanszírozott. Feladatai intézményi keretek között működtethetők, valószínűleg alacsonyabb bérköltséggel és nagyobb kontroll alatt tartható kiadásokkal. Mindezek alapján a Budapest Investment Zrt. a társaság végelszámolással történő megszüntetését tartotta indokoltnak.

Mivel a Városmarketing Kft. saját tőkéjének jelentős részét elvesztette, és a tőkepótlás sem biztos, hogy hosszú távon javított volna a társaság helyzetén, valamint feladatai intézményi keretek között is működtethetők, így a Képviselő-testület a 2014. december 22-i ülésén a társaság végelszámolással történő megszüntetéséről döntött.

A Városmarketing Kft. 2015. augusztus 31-ig futó projektje, a „Szent Kereszt Kórház Kalocsa kistérségi egészségfejlesztési programja” keretében az egészséges életmóddal kapcsolatos, prevenciós célú rendezvények lebonyolítása folytatódik.

A társaság városi és kiemelt rendezvények szervezési feladatai a Kalocsai Kulturális Központhoz és Könyvtárhoz kerülnek. A kft. dolgozóit az önkormányzati intézmény átvette, és közalkalmazotti státuszban foglalkoztatja tovább.

A.G.