Közeleg a tél

zoldhulladek.jpgA hét elején ízelőt adott a fagyosra váltó, leköszönő ősz, voltak napok amikor felrémlett George R. R. Martin, A tűz és jég dalában (sorozatban Trónok harca) szereplő Stark-ház mottóját: “Közeleg a tél” – volt olyan országrész ahol már hóemberek tornyosultak, de mifelénk ez még szerencsére elmaradt. A hó helyett zöld "hulladék" (nem kedvelem ezt a jelzőt, de ez a hivatalos verzió) zsákokkal teltek meg Kalocsa utcái. Aki már látott zöld térképet, az tudja, Kalocsa azon kevés Bács-megyei városok egyike, ahol annyi fa és "zöldség" övezi az utcákat, hogy azok együttesen kitennének egy Gemenci erdőt. Hozzánk képest a többi város jobban hasonlít a Góbi-sivataghoz, igaz nekik kevesebb gondjuk is van a pihenni készülő fák elsárgult leveleinek begyűjtésével. Az erdők már régen kitalálták a megoldást, a lehulló levelek komposztálják, táplálják a földet, biztosítva az élet körforgását. A városban ez nehezen valósítható meg, itt a gereblyék kerülnek elő és a zsákok, melyből már annyi tornyosult fel Kalocsa utcáin, hogy azzal egy áradó Dunát is meglehetne fékezni. A szemétszállításáért felelős cég, amit már az állam felügyel (NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinációs és Vagyonkezelő Zrt. - csuda szép név!) egy hete el is kezdte az ütemezés szerint a zöldhulladékok összegyűjtését...nem kevés hátrahagyott "kupaccal".

A történet nem új, anno amíg a város üzemeltette a szemétszállítást, volt lomtalanítás, volt lombtalanítás és hetente két zsákot is elvittek, színtől-szagtól függetlenül. Aztán jött a nagy összefogás vaskúti irányítással, majd az állam ezt a műfajt is bezsebelte, központosította. Aránylag zökkenőmentes is volt az átállás (kivéve a számlázást, elég sok bosszúságot okozott az, hogy rövid időn belül két számlát is kaptunk - igaz, 6 hónapig egyet sem), telefonon lehetett lomtalanítást igényelni, a zöldjáratok is jöttek havi ütemezéssel, igaz a lebomló zsákok kiosztásával azért akadtak gondok. Ha azokat megkapja minden ház (ha jól rémlik 40 zsákról volt szó), most nem nézne ki úgy a város, mintha árvízre készülődne. A kérdés: vajon miért nem kerültek kiosztásra?

Mert a lebomló zsákok nélkül, valamiben csak össze kellett gyűjteni a lehulló leveleket. Megvettük a fekete, kék, sárga...zsákokat, gereblyéztük, rendet raktunk a környezetünkben, a gallyakat, ágakat összekötöztük (spárgagyárak jól jártak), művészi fokra emeltük a kupacok elrendezését és vártuk a "csodát", hátra azokat is elviszik. Nem jött be, bár nem érhetett meglepetés senkit, hiszen a játékszabályokat előre közölték. Az összekötött ágakat elvitték, aki tudott néhány lebomló zsákot "szerezni", azokat is elvitték, a többi zsák meg továbbra is ott árválkodik az utcákon. Végig autókázva a Kertvároson - hát, van belőlük bőven.

A gondot a város Parkgondozó cége az elmúlt évek tapasztalatai alapján már előre vetítette, fel is vetette a városnak, hogy az idén is megoldandó feladat lesz. A város "vevő" is rá, de sajna ehhez is pénz kell, mert még a város nem viheti ki ingyen a zöldhulladékot a telepre, ráadásul mivel azok nem lebomló zsákban vannak, egyenként ki is kell üríteni a tartalmukat (ebben nem vagyunk biztosak, de ha egyéni lakos vinné ki, akkor bizony ki kell üríteni, ami több hetes korhadó leveleknél nem a leghálásabb feladat). Az utcákon nem maradhat, egyrészt egy idő után versenyezni fog a nyáron a várost "megszálló" trágyabűzzel, másrészt a karácsonyra készülődő, kivilágított házak előtt elég "művészi" képet mutatnának a fényben tükröződő, szakadozó zsákok.

Pénz, pénz, pénz - idézhetnénk Montecuccolit, aki háborút akart nyerni az azóta szállóigévé váló trióval, a városnak meg valahonnan elő kell teremteni a plusz "szemétdíjat". Ami sokkal kevesebb is lehetett volna, ha megkapjuk a lebomló zsákokat és a cég nem kegyként adományozott volna havonta 1-2 darabot azoknak, akik a zöldjáratok idején már "hitelesített" zsákban rakták ki a zöldségeket.

Közeleg a tél, még akkor is, ha péntek délután éppenséggel ragyogóan süt a nap, de a tél van olyan játékos, hogy nem üzen előre, egyszer csak lecsap. Ha most nagyon pikírt akarnék lenni, talán még imádkozhatnék is a hóért, legalább eltakarná az utcán maradt zsákokat. De nem teszem, mert a város tisztasága mindennél többet ér. A Parkgondozó felkészült (a cég igazgatója többször is lenyilatkozta), a város is vevő, talán már döntés is született, de pontos dátumról még nem tudunk.

Sietnünk kell, mert a tél közeleg.