"Kukaszabályzat"

foldal.jpgA Képviselő Testület 2016. június 23-án módosította a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló helyi rendeletét, hiszen 2016. április 1-től új szabályozás lépett életbe a hulladékgazdálkodás területén. Sokan azonban még mindig nincsenek azzal tisztában, hogy mennyit kell fizetni, illetve hogyan tudják érvényesíteni a kedvezményeket. Korábban a helyi rendelet szerint a kedvezmény azon formája élt, hogy a csökkentett díjat személyre (1 illetve 2 főre) lehetett igénybe venni. Ez a központosított díjbeszedés bevezetésével törlésre került, és 2016. július 1-e óta a jelenleg hatályos rendelet 29§ (6) bekezdése szerint a 110 literes hulladékgyűjtő edény díjából biztosítják a kedvezményt.

A kedvezmény mértéke egyedül élő személy esetén a díj 43%-a, a legfeljebb két személyből álló háztartás esetében a díj 15%-a. A jogszabály kötelezővé teszi a közszolgáltató részére a 60 és 80 literes gyűjtőedény alkalmazását, így az igazoltan egyszemélyes háztartások, valamint a kevesebb hulladékot termelő háztartások számára biztosított a kisebb űrmértékű gyűjtőedény igénybevétele, így a kedvezőbb közszolgáltatási díj fizetése.

A lakossági díjak Kalocsán:

  • 60 liter 344 Ft/ alkalom 13 ürítést számolva (3hó) 4472 Ft
  • 80 liter 458 Ft/ alkalom 13 ürítést számolva (3hó) 5954 Ft
  • 110 liter 630 Ft/ alkalom 13 ürítést számolva (3hó) 8190 Ft
  • 240 liter 1375 Ft/ alkalom 13 ürítést számolva (3hó) 17875 Ft
  • 1100 liter 6309 Ft/ alkalom 13 ürítést (3hó) 82017 Ft

Ami még sokakban kérdésként merül fel, az kedvezmények érvényesítése.

  • Aki 80 liter után szeretne fizetni (legfeljebb két fős háztartásoknál), annak meg kell vennie a 80 literes szeméttároló edényt és annak számlájával besétálni az FHB-NP ügyfélszolgálati irodájába (Polgármesteri hivatal lakossági ügyfélszolgálata hétfőn, kedden 8-12 óráig) és kérni a szerződés módosítást.
  • Aki egyedül él és csak 60 liter után szeretne fizetni, annak először a hivatal lakossági ügyfélszolgálaton kell kérnie egy igazolást (pár napba belekerülhet mire kiállítják), majd ugyancsak a szeméttároló edény számlájával be kell sétálni az FHB-NP ügyfélszolgálati irodájába és kérni a szerződés módosítását.

Természetesen felmerül a kérdés (rengeteg alkalommal találkozunk vele), hogy lakótelepen miért kell megvenni a kukát, hiszen kint vannak sok helyen akár a 240 literes tároló edények és hogy mutatna a lakótelepen 10-20 db 60-80 literes kuka? Sajnos erre csak egy megoldás létezik, ha nem szeretnének edényt vásárolni, mégpedig az, amit a közös képviselők nagy része nem akar bevállalni, hogy a társasház köt szerződést az FHB-NP-vel. Ekkor az egyedül élőknek ugyancsak be kell nyújtani az igazolást, illetve aki életszerűen nem lakja a lakást, annak is kell igazolni (nullás közüzemi számlával), hogy üres a lakás. Ekkor a szolgáltató kiszámolja, hogy hány 60, 80 illetve 110 literes fizetője van, és erre egy összegben a társasházzal köti meg a szerződést. Az űrtartalom szerinti mértékre, pedig kötelessége biztosítani a megfelelő gyűjtőedények számát. Ezzel jól jár az, aki eddig többet fizetett, mert nem kell szeméttároló edényt vásárolnia, jól jár az FHB-NP, mert a társasház minden lakója le van fedve, és természetesen nem jár jól az, aki eddig csendben lapított és nem fizette a szemétdíjat. Azonban a közüzemi számlák fizetése mindenkinek kötelessége!