Testületi döntés: Pályázat kiírása a KalocsaKOM Kft eladására

kalocsakom.JPGCsütörtökön megszavazta a képviselő testület a KalocsaKOM Kft eladásának pályázaton történő meghirdetését. Dr. Bálint József polgármester úr az előterjesztésben kihangsúlyozta, hogy fájdalmas lépés az eladás gondolata, de sajnos nem lát más kiutat az Önkormányzat pénzügyi helyzetének javítására. Bár jól tudja, hogy az egyetlen nyereséges cég a KalocsaKOM Kft, de nem tud olyan mértékben fejlődni, ami tartani tudja a lépést a konkurenciával. A nagyobb távközlési cégek sokkal nagyobb forrással rendelkeznek, sokkal kedvezőbb feltételeket tudnak az előfizetőknek kínálni, mint egy ilyen kis városi cég. Azt is előre vetítette, hogy még a nyár folyamán valószínű olyan állami pályázatokat fognak kiírni, amikre csak ezek a nagy távközlési cégek fognak csak tudni pályázni fejlesztésekre. Ekkor nagy eséllyel a kisebb vállalkozások helyzete megnehezül, cégük elértéktelenedik.

Az eladás gondolata megosztotta a képviselőket. Török Ferenc képviselő úr az előfizetőkért aggódott, de ha jól megnézzük a konkurencia, illetve lehetséges konkurencia árait akkor láthatjuk, hogy az internetes kínálata sokkal szélesebb, és az áraik kedvezőbbek, mint a KalocsaKOM Kft árai. Most már nem csak egy szolgáltató uralja a versenyt, hanem több távközlési cég is megtalálható Kalocsán, így nem lesz monopol helyzetben az a cég, aki megvásárolja a KalocsaKOM Kft-t, tehát nem lesz érdeke, hogy irreálisan magas árakat szabjon az előfizetőknek.

Azt is tudnunk kell, hogy bár a cég a fejlesztette a fejállomását és digitális sugárzásra állt át, maga a kábeltelevízió szolgáltatás nehezen tudja fedezni a KalocsaKOM Kft. költségeit. Amennyiben az internetbe nagyon rövid időn belül nem tud több százmilliós fejlesztést pumpálni, akkor az előfizetők a jobb szolgáltatás érdekében elpártolnak más szolgáltatókhoz. Az Önkormányzat jelenlegi pénzügyi helyzete nem teszi lehetővé, hogy ekkora összeggel támogassa a Kft-t, és az éves 10-15 milliós nyeresége a KalocsaKOM Kft-nek kevésnek bizonyulhat egy ekkora beruházáshoz.

A testületi ülés folyamán heves viták alakultak ki a képviselők között, de egy ellenzéki politikus sem tudott biztos megoldást adni arra, hogy miből fizessék vissza a Menza és a Parkgondozó Kft tőkevesztését, ami 110 millió forint. Senki nem szeretné a város vagyonát elherdálni, de augusztus 31-ig el kell végezni a feltőkésítést, különben a kötelező feladatok ellátása kerül veszélybe, valamint az ott dolgozó emberek megélhetése.

Polgármester Úr kihangsúlyozta, hogy az eladásból befolyt pénzt nem „kiflire”, tehát nem működésre költené az Önkormányzat, hanem fejlesztésre, tehát vagyonvesztés nem keletkezne és érvényesülne a "vagyonból vagyon" elv.  Bár Filvig Géza képviselő úr folyamatosan azt akarta megmagyarázni, hogy a Kft-k a választásoknak köszönhetik a tőkevesztésük nagy részét, ami lássuk be eléggé vicces, főleg úgy, hogy a Menza Kft-t január 1-vel, a Vagyonhasznosító Kft-t március 1-vel, míg a Parkgondozó Kft-t december 1-vel vette át új ügyvezető, így a 2014-es gazdálkodáshoz vajmi kevés közük volt.

Bolvári Ferdinánd képviselő úr is sajnálta, hogy el kell adni az „aranytojást tojó tyúkot”, de vállalkozóként tudja, hogy van az a helyzet, mikor a megélhetésért el kell adni a „családi ezüstöt”. Ez most egy ilyen helyzet. Az Önkormányzatnak a kötelező feladatait el kell látni, az ebből élő embereket ki kell fizetni, így sajnos „be kell áldozni a vezért” azért, hogy a város elkerülje a csőd közeli helyzetet, amit nem a jelenlegi önkormányzat idézet elő!

Itt szeretném azt is megjegyezni, hogy információnk szerint az előző városvezetés is tárgyalt más szolgáltatókkal az eladásról. Valószínűleg az alacsony ár lehetett az oka annak, hogy nem került eladásra már az előző ciklusban a Kft. Arra a Polgármester Úr is ígéretet tett, hogy nem mindenáron szeretnék eladni a KalocsaKOM Kft-t, sőt az eladás során igen komoly követelményeket fognak támasztani a vevővel szemben. Ilyen például a helyi televízió alapcsomagban történő szolgáltatásának kötelezősége, ügyfélszolgálati iroda fenntartása, az árak megtartása…mely feltételek a pályázatok beérkezése utáni tárgyalások alapját képezik.

Kinyóné Lakatos Melinda
alpolgármeter