Nyugdíjasok (dupla) karácsonyi támogatása

nyugdijasok.jpgNéha furcsa paradox dolgokat tud produkálni az élet. Arra bizonyára sokan emlékeznek, hogy 2010-ben, az akkori győztesek egyetlen tollvonással eltörölte városunkban a nyugdíjasok részére húsvétkor és karácsonykor kiutalt kétezer forintos támogatást, amit 2014-ben, Bálint József vezette új önkormányzat egy tollvonással vissza is állított. Egyrészt erre ígéretet is tett, másrészt ez nem csak kampányfogás volt a részéről, hiszen 2010 előtt sok éven keresztül juttatott az akkori önkormányzat támogatást, segítséget a nyugdíjasok részére, melynek összege idővel jelképessé vált, de olyan jelképpé mely üzenetet is közvetített. Köszönetet azért az áldozatos munkájukért mellyel felnevelték a jövő generációját és "életben" tartották városunkat. Nehéz időszak volt, nélkülözéssel, de őszinte, tiszta szeretettel és becsülettel eltöltött évekkel. Ezért jár a köszönet és ezért is volt sokak számára érthetetlen és elfogadhatatlan a támogatás megszüntetése, amikor még a pénzügyi lehetőségek is jobbak voltak a mainál. A mostani önkormányzat a nehézségek ellenére sem adta fel annak a lehetőségét, hogy húsvétkor és karácsonykor anyagi támogatást nyújtson a legidősebb korosztály számára.

Váratlanul a kormány is lépett, amikor az előre bejelentett 1 % alatti nyugdíjemelés finoman szólva is kiverte a biztosítékot, Orbán Viktor miniszterelnök tízezer forintos támogatást ígért, Erzsébet-utalvány formájában. A bejelentés annyira meglepte a kormány tagjait, hogy keletkezett is egy aprócska kommunikációs zavar a gépezetbe. Először Lázár János állt elő az ötlettel, hogy az utalványokat a kormányhivatalokban dolgozó közel 30 ezer ember fogja majd személyesen kézbesíteni. A postás szerep annyira nem jött be a hivatali dolgozóknak (teljes joggal), mely után az "illetékesekre" lett bízva a futárszerep, még akkor is, ha azt először egy kissé drágállta a kormány.

Ajándék lónak ne nézz a fogát, mondja a közmondás, ezért a jó szándék maradéktalan elismerése mellett annyit megjegyeznénk, hogy sokkal egyszerűbb és olcsóbb megoldás lett volna az utalványok helyett pénzt utalni. Egyrészt sokan a nyugdíjukat bankszámlára kapják, másrészt ezen összeget simán hozzá lehetett volna adni az esedékes nyugdíjkiutaláshoz. Igen ám, de akkor az utalványok "gazdája" nem kap jutalékot. Másrészt Brüsszel kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen az Erzsébet-utalvány miatt, ami 2017-től meg is szűnik, így néhány millió forintos jutalék még a gazdánál maradhat. Ezentúl az Erzsébet utalványban való ajándékozás fajlagosan jóval drágább, mint egy egyszeri tízezer forintos rendkívüli nyugdíj-kiegészítés. Ahhoz képest, ha mindent beleszámolunk (közterhekkel, az Erzsébet Utalványfogalmazó díjaival, borítékolással és kézbesítéssel együtt), több millióval forinttal többet juttat el azonos értéket a nyugdíjasokhoz.

Mindezektől függetlenül természetesen szép gesztus a támogatás, melynek kiutalási gépezetébe került ugyan néhány porszem, de legalább a kormány is felismerte, hogy "ez egy gesztus, a nyugdíjasok iránti tisztelet kifejezése".

Ezt a gesztus - négy év pauza után - a Kalocsai Önkormányzat idén is folytatja, ahogy 2014-ben, és 2015-ben a 65 év feletti nyugdíjasok kapják meg a kétezer forintot. Az egyik bölcs mondás szerint a szavaknak három esetben van létjogosultságuk: ha segítenek, ha köszönetet fejeznek ki, és ha áldanak.

Karácsony szent ünnepére készülve vasárnap felfénylett advent harmadik gyertyája. Egy fehér ragyogó angyal jön le a földre, jobb kezében egy fénysugarat tart, amelynek csodálatos ereje van. Odamegy mindenkihez, akinek tiszta szeretet lakik a szívében, s megérinti fénysugarával. Azután a fény ragyogni kezd az emberek szemében, s elér a kezükhöz, lábukhoz és egész testükhöz. Így még az, aki a legszegényebb, legszerencsétlenebb az emberek között, az is átalakul, s megszállja a béke, a tiszta szeretet és a boldogság érzése.