Gyermekétkeztetés és Uszoda üzemeltetés

2014_12_11_.jpg

2016. december 8-i testületi ülésen két kiemelt témában is döntés született. Az egyik napirendi pont szerint a város gyermekétkeztetési feladatok ellátására intézményt alapít, a másik napirendi pont a városi Uszoda üzemeltetését rendezte.

menza.jpgKalocsa Város Önkormányzata 2012-ben alapította a Kalocsa Menza Kft-t közétkeztetési feladatok ellátására. A Kft. alapítása óta majdnem minden évet veszteséggel zárt. A diákétkeztetés kötelező feladata az önkormányzatnak, melyhez a város, állami normatív támogatást kap. A kötelező feladattal kapcsolatos nyersanyagköltséget a Kft számlázza az önkormányzat részére, a további bér és rezsiköltséget pedig az évente megkötött támogatási szerződés alapján finanszírozza az önkormányzat.

A 2017. évi támogatások megalapozását szolgáló adatközlés során a Magyar Államkincstár jelezte felénk, hogy a következő évben nem tartható az a támogatási forma, ami eddig önkormányzatunknál alkalmaztunk.

„A támogatás igénylésének feltétele, hogy az önkormányzat saját fenntartásában lévő költségvetési szerv útján, társult feladatvállalás esetén a társulás által fenntartott költségvetési szerv útján, vagy gazdasági társaságtól vásárolt szolgáltatással biztosítsa az étkeztetést.” (2016. évi XC.tv. 2. melléklet III.5 pont)

A Kalocsa Menza Kft megtartása esetén a gyermekétkeztetés vásárolt szolgáltatás formájában történhetne, de akkor többlet ÁFA fizetési kötelezettség keletkezik. Bár szerdán este az Államkincstár állásfoglalása szerint 100%-os önkormányzati Kft még belefér a támogathatósági rendszerbe, de a törvény szövege eléggé egyértelműen fogalmaz, így a testület elé határozati javaslatként az szerepelt, hogy 2017. január 1. napjával a Képviselő-testület megalapítja a Kalocsai Közétkeztetési Intézményt, melybe a gyermekétkeztetési feladatokat szervezi át. Azok a feladatok, melyek piaci alapon működnek, egyelőre a Kalocsa Menza Kft-nél maradnak (kórház, szociális étkeztetés, felnőtt étkeztetés…). A határozati javaslatot az ellenzék is egyhangúan támogatta. Simon Zoltán képviselő úr hozzászólásában kihangsúlyozta, hogy a gyermekétkeztetés kötelező feladatként akkor van a legjobban biztosítva, ha intézmény keretében működik. Egy tartózkodás mellett a testület megszavazta az előterjesztést. A Kalocsa Menza Kft további sorsáról a későbbiekben dönt a testület.

Ugyancsak vitás kérdés volt a több hónapja húzódó Városi uszoda üzemeltetésére kiírt közbeszerzési pályázat sorsa. A közbeszerzési pályázat kiírásakor az volt a cél, hogy szakmai irányítás alá kerüljön az uszoda működtetése. A kiírásra egy érvényes pályázat érkezett, mégpedig a Kiskunvíz Kft részéről, melyben üzemeltetési költségként 36 millió Ft/év + ÁFA költséget jelöltek meg. (A gáz és elektromos közmű költségeket ezen felül továbbra is az önkormányzat fizetné).

uszoda.jpg

Az ajánlatot megvizsgálva és az előző évekkel összehasonlítva kiderült, hogy ez az ajánlat 15-20 millióval magasabb, mint amennyiért a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft működtette az uszodát. Mivel a testület célja a költségek csökkentése, így egy tartózkodás mellett a képviselő testület nem támogatta a Kalocsai uszoda üzemeltetésre történő átadását A Kiskunvíz Kft. részére.

Kinyóné Lakatos Melinda
alpolgármester