Kalocsai Városfejlesztési Kft.

kalocsai_varosfejlesztes_logo_300dpicmyk.jpg

A Kalocsai Városfejlesztési Kft.-t 2011.-ben alapította az önkormányzat. Fő tevékenysége az üzletviteli tanácsadás, egyéb vezetési tanácsadás és pályázatírási tevékenység. Bevételei szinte kizárólag önkormányzati forrásból származnak. A pályázatíráson túl, az önkormányzattal kötött szerződés alapján ellátja az Uniós támogatások projektmenedzseri és kommunikációs feladatait. A Budapest Investment Zrt. általi átvizsgálás során megállapították, hogy a társaság alacsony árbevételt tud évente realizálni, és nyeresége minimális, vagy veszteséges.

A „méretgazdaságosság” miatt nem biztos, hogy a végzett tevékenységre külön társaságot kell fenntartani. Ugyanis az árbevétel és az egyéb bevétel összege nem sokkal haladja meg a személyi jellegű ráfordítások, illetve az igénybe vett szolgáltatások értékét.

Az alkalmazott részére kifizetett 2013. évi bér viszont jelentősen meghaladja a köztisztviselői átlagbéreket.

A társaságot minimális 500 ezer Ft jegyzett tőkével alapították. A működéséhez szükséges elsősorban bérjellegű kifizetéseket az önkormányzat felé kiszámlázott bevételekből fedezi. Saját tőkéjét a 2014. évi gazdálkodás eredményeként elvesztette. Működése az önkormányzatnak többletkiadással jár.

Összefoglalva az a megállítás, hogy a Kalocsai Városfejlesztési Kft nem tudta megvalósítani azt az elképzelést, hogy az önkormányzati megrendeléseken kívül üzleti bevételeket szerezzen, ezzel javítva költség-bevétel arányát. Sőt még az önkormányzattól kapott bevételeknél is több költségráfordítással oldotta meg feladatát, elvesztve ezzel saját tőkéjét. Az általa ellátott feladatokat, az önkormányzat közvetlenül alacsonyabb költséggel is el tudja látni.

A fentiek alapján a Budapest Investment Zrt. a végelszámolással történő megszüntetését tartja indokoltnak.

A Városfejlesztési Kft. futó projektjei a teljes megvalósításig folytatódnak.

A.G.