Három önkormányzati Kft. megszűnik, a többit stabilizálják

almak.jpg

Tőkevesztés, tőkepótlás szükséges, kevés a bevétel, magasak a személyi jellegű juttatások, májusig a Parkgondozó Kft-be 73 millió, a Menza Kft-be 53 millió forintot kell beletenni az önkormányzatnak - sorjáztak a fontosabb megállapítások a városi önkormányzat december 22-i ülésén, ahol elsőként „Az önkormányzati Kft-k további működése” napirendet tárgyalta a képviselő-testület. A várakozásnak megfelelő döntés alapján egyes Kft-ék, így a Kalocsa Security, a Kalocsai Városmarketing és a Kalocsai Városfejlesztési Kft. esetében a végelszámolással történő megszűntetésről határozott a képviselők többsége.

Az újonnan alakult képviselő-testület egyik legérdekfeszítőbb, egyben az idei év utolsó ülése kezdődött december 22-én a városháza dísztermében, ahol a Budapest Investment Magyar Befektetési és Tanácsadó Zrt. által elkésztett könyvvizsgálói jelentés alapján tűzték napirendre az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában lévő társaságok jövőjéről szóló döntéseket. A képviselők a megállapítások esszenciáját adó határozati javaslatokon, azok táblázatokkal kiegészített indokolásán túl azt az 52 oldalas könyvvizsgálói jelentést is elolvashatták, amely társaságonként elemezte a gazdálkodást.

Az átvilágítás megállapításairól szóló összegzésében dr. Bálint József polgármester az „elég gyászos” jelzőt használta, amely előre vetítette, hogy drasztikus intézkedésekre, a jövő évi költségvetés tárgyalásánál egyes kft-éknél az elszenvedett tőkevesztés miatt tőkepótlásra lesz szükség.

A polgármester azon ellenzéki véleményekre reagálva, hogy a szakértői vélemény túl általános, több kérdésre nem ad választ, nem tudni, az intézményi működtetés mennyibe kerülne, azt a választ adta: a jövő évi költségvetés összeállításához nélkülözhetetlen, hogy még december 31.-e előtt meghozzák a szükséges döntéseket. A szakértői anyag ismeretében valamennyi képviselőnek „nyugodt szívvel” ajánlja elfogadásra az előterjesztésben foglaltakat.


Dr. Bálint József emlékeztetett arra, hogy a Kft.-k megalakítása előtt készült könyvvizsgálói jelentés nem javasolta a cégformában való feladatellátást, ennek ellenére azokat pár nap elteltével mégis létrehozták. A mostani gazdasági eredmények a cégek megalapítását ellenzők véleményét igazolják.

A Parkgondozó Kft.-nél az átvilágítás 70 milliós tőkevesztést állapított meg, mely összeget jövő év májusáig kell pótolnia a tulajdonos önkormányzatnak. A Menza Kft. esetében közel 53 millió forintot kell beletenni a cégbe, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag „újra megvehetjük a saját cégünket”. A polgármester kitért arra is, hogy az önkormányzat részben az idő rövidsége, részben gazdasági okok miatt van lépéskényszerben. Van olyan cég, amelyiknek egy éven túli kifizetetlen tartozása van. Két kft., a Parkgondozó és a Menza Kft. esetében törvényi kötelezettség a tőkeemelés, hogy egyáltalán megmaradjanak, de esetükben a feladatellátás nagyságrendje indokolja a társasági formában történő működést. Amennyiben ez a két kft. is megszűntetésre kerülne, intézménnyé alakítanák, az a hitelezőkkel szemben is inkorrekt eljárás lenne. Egy ilyen lépés jogosan váltana ki felháborodást az érintettek részéről. Célszerű tehát, ha ezt a két kft-t pénzügyileg stabilizálják, rendezik a felgyülemlett tartozásokat.

A Városfejlesztési Kft.-vel kapcsolatban elhangzott, hogy ugyan szintén elvesztette a saját tőkéjét, ugyanakkor ez a konkrét feladatellátásra létrehozott cég a 2015. év végén egyébként is megszűnt volna.

A polgármester a Kalocsa Security Kft. ügyvezetőjének a cég megvásárlására tett 5 forintos vételi ajánlatát egyoldalúnak és komolytalannak nevezte. Különösen úgy, hogy a Kft.-vel szemben támasztott valamennyi követelés teljesítését elvárják Kalocsa városától.

A polgármester a Security Kft-vel kapcsolatos felvetés megválaszolására szót adott Búcsú Lajosnak, a Vagyonhasznosító Kft. ügyvezetőjének is, aki elmondta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal hetekkel korábban felvették a kapcsolatot. Az intézmények vezetői tudnak arról, hogy a takarító és a kisegítő személyzet a Vagyonhasznosító Kft. állományába kerül. A dolgozók lehetőség szerint az eddigi munkahelyükön, egzisztenciális biztonságuk megtartása mellett, az adott intézmény vezetőjének irányításával végzik munkájukat. Nincs akadálya annak, hogy január 1-jétől az eddig megszokott rendben folytatódjék a szolgáltatás biztosítása.

A kérdések megválaszolására a polgármester Molnár Gábort, a pénzügyi osztály vezetőjét is felkérte, aki arról tájékoztatott, hogy valamennyi Kft. időarányosan, esetleg pár napos csúszással, de mindig megkapta az önkormányzati támogatást. Néhány millió forintos elmaradás a Menza Kft-nél lehet, tehát az anyagi ellehetetlenülésnek, gondoknak nem az az oka, hogy az önkormányzat nem adta oda a megítélt támogatásokat.


A vita lezárását követően a szavazás következett, melynek eredménye úgy alakult, hogy a végelszámolással történő megszűntetésről a Kalocsa Security Kft. esetében 8 igen, 4 nem, a Kalocsai Városmarketing Kft. esetében 8 igen, 4 nem, a Városfejlesztési Kft. esetében 7 igen 4 nem 1 tartózkodó szavazattal döntöttek. A végelszámoláshoz szükséges intézkedések megtételére a polgármestert kérték fel.

A Kft.-k gazdálkodásának bemutatására, megtartásuk, átalakításuk, ill. végelszámolással történő megszüntetésük okaira még visszatérünk.