Fordítva ülni a lovon

forditva-lovon.jpgA ránk szakadt júliusi kánikulát nem könnyű elviselni. Ráadásul nem elég a nap égető sugaraival felvenni a küzdelmet, városunk fideszes ellenzéke úgy gondolta, itt az idő a frontális támadásra. A választások óta eltelt 8 hónap, a 2010-s hatalomátvételhez képest városunk polgármestere békét és nyugalmat hirdetett, nem hozta elő az előző négy év "borzalmait", nem indított boszorkányüldözést. Pedig éppenséggel megtehette volna. Lett volna mit kiteregetni, a csontvázak úgy hullottak ki a szekrényekből mint az időzített bombák, néhány nap alatt kiderült, hogy a mézes-mázos maszlag amit négy éven át elhúztak az orrunk előtt, attól még Micimackó is rohant volna a sürgősségi osztályra.

A buli a néhány nappal ezelőtt postázott "kérdőívekkel" indult, amit az előző bejegyzésben egy kedves olvasónk már kivesézett. Tudnánk mi is hasonló leveket megfogalmazni, bár annyi pénzünk soha nem lenne, hogy ezt ilyen szép színes nyomtatványon és válaszborítékkal ellátva célba tudnánk juttatni. Mivel a kormányunk is imád levelezni (nekik aztán végképp van pénzük - de jó nekik!), Kalocsán is úgy gondolták, egy városi konzultációt hívnak életre a KalocsaKOM eladásával kapcsolatban. Azt persze elfelejtették, hogy "gondolatban" 2010-ben még ők is el akarták adni, de hirtelen jött egy ihlet és "pénzkímélés" címén odabiggyesztették a tévét is, alaposan felduzzasztott létszámmal. Ebben az időben arról is szóltak a piaci pletyik, hogy a döntéshozók, akik az előző időszakban a konkurens cég szolgáltatásait vették igénybe, ingyen kapják a KalocsaKOM vételi lehetőségét. Az már csak hab a tortán, hogy mikor a konkurenciát támogatták, mely nem vette át a KalocsaTV adását, egy másik város tévéjével ápoltak véleményformáló kapcsolatot. 2010 után aztán a bajaiak mentek a levesbe, mert onnantól már "övék" volt a kalocsai tévé és már a KalocsaKOM is fontos eleme lett a médiabirodalomnak.

Egy statisztikus ismerősöm szerint sok esetben a felmérésben az a válasz nyer, aki fizeti a révészt. Nincsenek illúziónk, minden bizonnyal több száz (vagy talán ezer is?) megszámlálandó kérdőív lesz a kérdezők birtokában, melynek az eredménye valószínűleg nem lesz szoros, de remélem arra azért ügyelni fognak, hogy a nemek száma ne 99,8 % legyen, úgy mint anno az átkos rendszer választásain.

A kérdőív azonban nem volt elég, ha már támadunk, akkor adjuk meg a módját - gondolták és a legutóbbi testületi ülésen már egy kirúgási listát  is lobogtattak, bizonyítva, hogy mennyire galád a jelenlegi városi vezetés. A listát nem adták át - amit valószínűleg nem is vett volna át senki, ennek ugyan is vannak személyiségjogi aggályai -, így legalább egy újabb névsorral gyarapodott az amúgy is nevezetes listagyár.   

Ez persze nem akadályozta meg az egyik kalocsai hírportált, hogy egyből oknyomozást folytasson.

Természetesen mi is csatlakozhatnánk Sherlock-hoz, de neki ott van Watson és ha a "segédet" éppenséggel Lucy Liu személyesíti meg, akkor nekünk ott már semmi helyünk nincs. Ráadásul a tények makacs dolgok. Már a választás másnapját városunk polgármestere közölte, hogy ígéretéhez híven felszámolja a pénznyelő kabinetet és az előző polgármestert körülrajongó sajtórészleget. Ez már kapásból 10 fő, melyhez ha hozzávesszük városunk őrző-védőit, egyből tetemesre nő a létszám. Ráadásul elég hamar bebizonyosodott, hogy Kalocsának soha nem volt szüksége egy ilyen Kft-re, a Város Háza a kalocsai lakosoké, a rendezvények őrzését sem kell Pestről idevezényelt biztonsági őrökre bízni háromszoros fizetésért, mert a helyi polgárőrök is el tudják látni a feladatot. A történet rejt még egy furcsaságot, mivel a választások után pár nappal létrejött a egy új őrző-védő cég, melynek alakulása rejt magában néhány izgalmas felvetést.

Az előző ciklusban annyi Kft volt a városban mint égen a csillag (volt köztük egyszemélyes is). Ezek veszteséges működése okozza a jelen gondjait is, az átszervezések - plusz az újra könyvelések! - még tartanak és tény, hogy ezek során szűntek meg nagyon jó fizető munkahelyek, de tudjuk azt is, hogy több vezető nem is kalocsai lakosként végezte áldásos tevékenységét. Annyit még megjegyeznénk, hogy a Polgármesteri Hivatal irodáiból senki sem lett elbocsájtva (nem úgy, ahogy 2010 és 2014 között!), volt aki saját elhatározásából mondott fel, mert "ilyen légkörben" nem tudott érvényesülni (sicc!). Kivétel a sajtórészleget és a kabinet, de őket nem sorolnánk a köztisztviselők sorába.

Ezek ismeretében joggal vetődik fel a kérdés: mire föl jött elő ez a lista? Tán meleg volt a teremben és a lobogtatott papír légkondiként üzemelt? Vagy talán már a következő választásra készül valaki? Minden megeshet, még az is, amire senki sem gondol.      

Murhpy bölcselete szerint, fordítva ülni a lovon nem csak azért kínos, mert hamarabb lehet érezni a ló hátsójából távozó illatot, hanem azért is, mert menekülés közben aki hátrafelé nyilaz, az a sajátjait találhatja el.