Június 4.-i testületi ülés – Vita az ingatlanértékesítések körül

kepviselo-testulet-300.jpg8 napirendi ponttal és egy sürgősségi ügyel indult a testületi ülés. Az első 3 napirendi pont vita nélkül zárult, így 12 igen szavazattal elfogadásra került, hogy az Önkormányzat pályázatot nyújtson be a Kunszt utcai tagóvoda felújítására, a Gém utca felújítására illetve a Kalocsai Uszoda és Gyógyfürdő meglévő hőszivattyúinak cseréjére. A pályázatok 85-95%-os támogatottságúak, ami azt jelenti, hogy a három pályázattal összesen 76,3 millió forint fejlesztési támogatáshoz juthat a város, amiért 11,3 millió forint önerőt kell biztosítani.

Az 5. napirendi pontnál kisebb vita alakult ki. A Grieg Kft árajánlatot nyújtott be két ingatlanra (3506/35 hrsz-ú; 3506/39 hrsz-ú) melyek a Paksi közi lakótelepen találhatóak. Mindkét telek a garázssoron van és a Kft további garázsok építését tervezte az ingatlanokra. A telekért 2.450 Ft/m2 árat ajánlott, mely a piaci viszonyokhoz mérten nagyon jó ár (1500-2500Ft/m2 áron mennek helytől függően a garázstelkek árai) így a két telek ára 1.000.000 Ft+ÁFA lett volna. Mivel 3 millió forint alatti az összeg, így a város rendelete szerint nem kell pályáztatni az ingatlant. Az ingatlanok több éve üresen állnak, senki nem érdeklődött felőlük. Sajnálatos módon 6 igen, 5 nem és 1 tartozódással nem ment át az előterjesztés. Az ellenzéki képviselők azzal indokolták, hogy pályáztassuk meg az ingatlant hátha jobb árat kapunk érte, illetve a lakótelep lakosai hátha összefognak, és majd együtt megveszik a telkeket és együtt építenek rá garázsokat.

Az önkormányzat tulajdonában lévő bérlakások értékesítése már a bizottsági üléseken is vitát kavart. Sokan félreértették a szándékot, hiszen nem a bérlők feje fölül akarja az önkormányzat eladni a lakásokat, hanem egy lehetőséget biztosítani a benne lévő lakosok részére, hogy megvásárolják sokkal kedvezőbb feltételek mellett az ingatlant - amiben benne élnek - mint annak piaci ára. Erre azért van szükség (megjegyzem bizottsági üléseken egyes ellenzéki képviselők is igennel szavaztak a témával kapcsolatban) mert a régi törvények szerint nagyon sok lakás határozatlan időre van kiadva, igen alacsony bérleti díjért, ami nem fedezi a lakások költségeit. A lakások nagy része felújításra szorulna, a benne lakók évtizedek óta nem költöttek rájuk, állaguk nagyon leromlott, felújításuk rengeteg pénzt követelne. A befolyt összegekből lehetne új lakásokat venni, amit az újabb törvények szerint határozott időre lehetne kiadni. Az előterjesztést 8 igennel 4 tartózkodás mellett elfogadta a testület.

Kinyóné Lakatos Melinda
alpolgármester