Kalocsa Security Vagyonvédelmi Kft

security.jpg

Kalocsa Város Önkormányzatának gazdasági társaságait vesszük szemügyre, tájékoztatva városunk lakosságát a 100%-os tulajdonban lévő kft-ink gazdasági helyzetének felméréséről. A KalocsaKom Kft-ről már írtunk, most a „Security” kerül sorra.

A társaság látta el közfeladat ellátási szerződés keretében az önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok portaszolgálatát és takarítási feladatait.

Felmerül az a kérdés, hogy a közfeladat ellátási szerződés megkötése előtt vizsgálták-e, hogy a kft rendelkezik-e a vállalt feladat ellátásához szükséges képességekkel. A társaság csak 6 fő létszámmal dolgozott 2013-ban. Ez azt jelenti, hogy 9 intézmény portaszolgálatának és takarításának ellátására csak alvállalkozók bevonásával volt alkalmas.

Ehhez a kérdéshez kapcsolódik, hogy vizsgálták-e, hogy az ügyvezetőnek milyen a kft-hez hasonló cégben van tulajdonosi, vagy vezetői kapcsolata és ebből adódóan nincs-e összeférhetetlenség a pozíció betöltésével kapcsolatban. Nyilvánosan elérhető adatok alapján az ügyvezető számos vállalkozásban tulajdonos, vagy vezető tisztségviselő.

A közfeladat ellátási szerződés keretében kapott támogatásról a kft.-nek negyedévente el kellett számolni. A kapott szóbeli információ alapján eddig ez egyetlen egyszer sem történt meg. Ebből adódóan az önkormányzat nem lehetett meggyőződve arról, hogy a támogatás elköltése szabályszerű volt-e.

A vizsgálati jegyzőkönyvek alapján a kft-nél lefolytatott NAV vizsgálatok 2013. évre és 2014. I. és II. negyedévre vonatkoztak. A három jegyzőkönyv összesen 20 millió 899 ezer Ft adóhiányt állapít meg ÁFA adónemben. A jogorvoslati eljárási határidő még nem járt le, azonban meg fogják állapítani az adóhiányt, és mivel az önkormányzat 100 %-ban tulajdonos, a lehetséges bírság is ránk hárulhat.

A támogatással való elszámolások elmaradása miatt a kft.-vel nem került hosszabbításra a közfeladat ellátási szerződés, így a kft-t sem volt célszerű tovább működtetni. A társaságnak nem volt elegendő alkalmazottja a feladatok ellátásához, és a munkákat eddig is alvállalkozókkal végeztette el. A vizsgálat során kapott információk szerint az eddigi tevékenység egy részét is kiszervezte más, az ügyvezetőhöz kapcsolódó vállalkozásokba.

Mindezek alapján az átvilágítással megbízott Budapest Investment Zrt. a társaság végelszámolással történő megszüntetését javasolta.

A Kalocsa Security Kft. megvételére ajánlat érkezett az ügyvezető igazgatótól, 5 Ft azaz öt forint értékben, melyet még egyéb teljesíthetetlen feltételekhez is kötött.

A képviselő-testület a 2014. december 22-i ülésén az ügyvezető igazgató vételi ajánlatát elutasította, és a kft végelszámolással történő megszüntetését szavazta meg.

A Security Vagyonvédelmi Kft-nél dolgozó portások és takarítónők további foglalkoztatását önkormányzatunk felvállalta. Erről bővebben majd a Vagyonhasznosító és Könyvvizsgáló Kft beszámolójában olvashatnak.

A.G.