Testületi ülés előzetes - adó és költségvetés a terítéken

kepviselo-testulet-300.jpg2016. november 10-én, csütörtökön a Városháza Dísztermében 16 órától 18 napirendi pontot tárgyal városunk képviselő-testülete. A hosszú és "viharos" ülés várható, több előterjesztés tárgyalása gerjeszt majd vitát, melyek közül mindjárt az első, a "Helyi adórendelet módosítása, az építményadó mértékének kétlépcsős emelése", melynek elfogadása erősen "kétesélyes". Mert elég meglátnunk azt a a szót, hogy adó, már el is kezd gyöngyöződni a verejték a homlokunkon. Ha ehhez még az "emelés" szó is párosul, sokakban egyből megszólal a vészcsengő, főleg ha nem a jelen gondjainak megoldását tartja első számú feladatának, hanem a jövőbeni elképzeléseit. De nem menjünk ennyire előre, hiszen hétfőn még egyeztető fórumra kerül sor a vállalkozókkal a Polgármesteri Hivatalban, sok függ attól, hogy városunk nagyobb cégei hogyan állnak a tervezett adóemeléshez. Az kedvező, hogy nem összlakossági adó bevezetését tervezi a város, hanem a vállalkozóktól kér nagyobb áldozatot a város költségvetésének pénzügyi biztonságának a megteremtéséhez.

A következő napirendek pontoknál lesz szó költségvetés módosításáról, beszámoló a Bölcsöde szakmai munkájáról és az Óvodai csoportlétszám túllépésének engedélyéről. Régóta húzódik a Miskei úti záportározó tó hasznosítása, mely a nem régen kiírt pályázat benyújtási határidejének lejártával a célegyenesbe fordult. Jó hír, hogy van pályázó (igaz csak egy), az elképzelései között számos fejlesztés és korszerűsítés szerepel.

A Kalocsai Futball Club póttámogatási kérelmet nyújtott be, az előterjesztés szerint a KFC 2016 évre 2 millió forint összegű, kizárólag utánpótlás-nevelésre fordítható segítséget kapna a várostól.

A Negyvennyolcasok-terén álló 1848/49-es emlékmű kiegészülne egy "magyarázó" gránittömbbel, amit az emlékmű zászlórudai előtt javasolnak elhelyezni, "Az első független felelős magyar kormány" feliraton túl a szobor kompozíciójában megörökített kormánytag bevésett aláírása kerülne. A gránit követ az önkormányzat ajándékba kapta, az elkészítést Farkas Tibor vállalta.

Érdekes témának ígérkezik az "Elektromos töltőállomás telepítése Kalocsa Város területén" (Bátyai úton) napirend, mely a Nemzetgazdasági Minisztérium, mint Támogató, a "Jedlik Ányos Terv" Elektromos töltőállomás alprogram helyi önkormányzatok részére lett kiírva 2016. augusztusában. Az előterjesztés számos kérdést vett fel, mivel a pályázathoz állami támogatás is párosul, de önkormányzati hozzájárulás is szükséges, így a fejlesztés mellett költségvetési kérdés is. Három verzió is szerepel az előterjesztésben, a képviselők döntenek majd a megvalósításról.

Biztos lesznek pro és kontra érvek "a Kalocsai Vízimadárpark és Szabadidőközpont átadása a Vad- és Vízivilág Nonprofit Kft részére" napirendi pontnál, az előterjesztés is három "megoldást" javasol.

Röviden ezek lesznek a legfontosabb témák, melyek közül néhányra a döntések után részletesebben is kitérünk.