A KalocsaTV és a KalocsaKOM Kft.

kalocsatv.png

Kalocsa Város Önkormányzata Képviselő-testülete a 2014. november 27-i ülésén döntött arról, hogy a városi és a kiemelt rendezvények szervezési feladatai önkormányzati intézményhez, a Kalocsai Kulturális Központhoz és Könyvtárhoz kerülnek. A városi televízió, a KalocsaTV működtetésével, műsorkészítéssel kapcsolatos feladatait is ez az intézmény veszi át. A városi televízió, mint helyi közszolgálati televízió üzemeltetése, működtetése önkormányzati feladat. A közszolgálati jelleg erősítése érdekében a televízió közművelődési intézménybe történő beintegrálása várhatóan javulást eredményez a kulturális, az oktató és a hírműsorok készítésében.

Az új feladatok ellátása érdekében az intézmény engedélyezett alkalmazotti létszámát a Képviselő-testület 30 főre emelte. Így a KalocsaTV teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozóinak maximális létszáma a korábbi 11 fő helyett 8 fő lehet. A 4 korábban megbízási szerződéssel dolgozó munkatárs feladatait is az új intézmény dolgozói látják majd el. A főszerkesztő, Mácsai Tamás feladata a tárgyilagos, kiegyensúlyozott és pontos tájékoztatást nyújtó műsorok készíttetése.

A Budapest Investment Zrt. megvizsgálta a KalocsaKOM Kft. vagyoni-, pénzügyi és jövedelmezőségi helyzetét, és állapotfelmérése alapján jelentésében kiemelte, hogy profiltisztítási céllal érdemes megfontolni a KalocsaTV ismételt önállósítását. Az új intézménybe beolvadt TV szerkesztősége kap ugyan önkormányzati támogatást, de hosszú távon olyan műsorstruktúrát kell kialakítaniuk, hogy gazdaságilag a KalocsaTV megálljon a saját lábán.

A KalocsaKOM Kft. átvilágítása utáni összegző jelentés megállapította, hogy a kft stabilan és eredményesen gazdálkodik. 2013-ban azonban saját tőkéje nem nőtt, valamint kötelezettségeinek összege több mint kétszeresen meghaladta követeléseinek értékét. A 2014-es állapotot még nem tudták minősíteni, mivel feltételezhetően egyes szolgáltatások számlái még nem kerültek könyvelésre. A kapott információk szerint az igénybe vett külső szolgáltatások díja 2014. szeptember 30-ig mintegy 23 millió Ft-tal alacsonyabb a 2013-ban felmerült költségnél. Mivel az éves mérlegkészítésnél figyelembe kell venni az utólag számlázott szolgáltatások díját, a jelenleginél mindenképpen alacsonyabb éves eredmény várható.

A nyereséges gazdálkodás ellenére, nehéz pontosan megítélni a társaság jövőbeli kilátásait. Olyan üzleti területen dolgozik, ahol jellemzően a nagy multinacionális szolgáltatók diktálnak, és a fejlesztési igényeket is ők tudják tőkeerővel követni.

A.G.