Újévi köszöntő

balint-jozsef.jpg

Kedves Kalocsaiak!

2014 októberében jelentős változást történt városunk életében. A választók a változásra szavaztak. Új polgármester és képviselő-testület kapott felhatalmazást a város ügyeinek intézésére, a város működtetésére.

Az elmúlt 2 és fél hónapban sok nehéz problémával, szinte megoldhatatlan feladattal szembesültünk. Kemény munkával sikerült a város megrendült anyagi helyzetét stabilizálni. De ez csak pillanatnyi megoldást jelent, ezért az újévet is e problémák megoldási kényszere és feladatsora fogja meghatározni. Köszönjük azt a támogatást és bizalmat, aminek megnyilvánulásai adnak erőt nekem és képviselőtársaimnak, hogy a szinte megoldhatatlan problémákat elénk állító helyzeteken is túljussunk.

Az újév legfontosabb feladata az lesz, hogy a várost a stabilitáshoz vezető pályára állítsuk. Ez a mindennapi életben azt fogja jelenteni, hogy folyamatosan pénzszűkében, takarékosan, minden kiadást jól megfontoltan és célzottan hajtsunk végre. Természetesen ebben a helyzetben is fejleszteni szeretnénk városunkat. Az önkormányzatot támogató szakapparátusunkkal továbbra is részt kívánunk venni a pályázatokon, minél nagyobb arányban nyerni, és az új beruházásokat és fejlesztéseket végrehajtani. A városhoz tartozó intézmények és társaságok létét és stabil működését kívánjuk biztosítani, ha szerény anyagi keretek között is. Maximálisan eleget szeretnék tenni kötelező és önként vállalt feladataink ellátásában. Továbbra is számítunk a lakosság aktív közreműködésére és támogatására, hiszen az Önök megértése és együttműködése nélkül nem lehet hatékonyabb önkormányzati munkát végezni.

Az országos költségvetés ismeretében látszik, hogy a lakosság számára is nehéz év lesz a 2015-ös. Sok áldozatot kell vállalni a családoknak, hogy sokszor szerény jövedelmek mellett is eleget tudjanak tenni emberi, szülői kötelezettségeiknek. Erő és kitartás szükségeltetik valamennyiünknek, hogy átvészeljük ezeket a nehéz éveket.

Különösen figyelnünk kell az idős emberekre, akik ebben a társadalmi környezetben lényegesen kiszolgáltatottabbak, mint az aktív lakosság. Mindennapi odafigyeléssel, és a lehetőség szerinti támogatások megvalósításával az erre a célra létrehozott és működtetett szervezet aktív részvételével kell biztosítani, hogy mindennapjaik biztonságosan és emberi körülmények között teljenek. Keményen dolgoznunk kell azért, hogy városunk megtartó képessége növekedjen, hogy minél több fiatalnak adjon megélhetési lehetőséget Kalocsa városa. Őrizni kell értékeinket, mert ezek az értékek képezik a hidat múltunk, jelenünk és jövőnk között.

Hinnünk kell abban, hogy a nehéz éveknek a nem túl távoli jövőben véget kell érniük, hogy az ország és városunk úgy tudjon majd fejlődni, hogy könnyebb legyen levegőt venni, hogy a mindennapi élethez szükséges javak megszerzése jóval kevesebb áldozattal járjon.

A város polgármestereként kívánok Önöknek békés és boldog újesztendőt, erőt és kitartást az előttünk álló sokszor megoldhatatlannak látszó feladatok megoldására.         

                                                                                                                              Dr. Bálint József