Építményadó emelés leszavazva = érdekvédelem?

epitmenyado.jpgMegtörtént az, amire kevesen számítottak. A Képviselő-testület legutóbbi ülésén, az építményadó emelése nem kapta meg a kellő szavazatot. Ezen talán mégsem kéne csodálkozni, ki szeret több adót fizetni és ki meri felvállalni a népszerűtlen döntéseket és ki tud túllépni saját maga politikai törekvésein? Jelenleg sajnos nagyon kevesen. Még akkor sem, ha az elutasítók is tudták, a város zökkenőmentes működéséhez meg kellett volna lépni az építményadó emelését. Még sem volt "bátorságuk", többre tartották az üres, demagóg frázisokat és a vélt politikai előnyöket. Adót senki sem szeret fizetni, ennek közel 3 ezer éve, maga az adó ókori egyiptomi "találmány", már akkor is berzenkedtek ellene az emberek, ha most rendeznének egy népszavazást az adók eltörléséről, a 98 %-s nem, 99,99 % igenné változna. Lehetne vele villogni, óriásplakátokkal lehetne elárasztani az országot és hirdetni a győzelem diszkrét báját. A gond az, hogy a kiadásokat valamiből fedezni kell, bár lehetne fénymásolni a húszezres bankókat, de azt ugye a törvény szigorúan bünteti, közgazdaságilag meg inflációt gerjeszt, aztán néhány nap múlva azon kapnánk magunkat, hogy a tojás darabja ötezer forintot kóstál. Jó lett volna megtalálni az arany középutat, melyről Horatius azt írta: "Nem szabad szélsőségek szerint élni, mindig meg kell találni a középső utat. "

Ezen horatiusi középső út elé állítottak hatan (5 ellenzéki + 1) STOP táblát. Keresgélhetnénk az okokat, megpróbálhatnánk a vállalkozók érdekképviselete mögé bújni, de mindannyian tudjuk, a történet nem csak erről szól. Főleg annak fényében, hogy a testületi döntés előtt városunk nagyobb vállalkozóival egyeztetésre került sor, ahol természetesen senki sem örült az emelésnek, sőt a második ütemet elfogadhatatlannak vélték (900 Ft/m2 - ennél vannak sokkal "drágább" települések is), de mivel évek óta nem történt emelés, így a 710 Ft/m2 még ha nehezen is, de kigazdálkodható. Az már más kérdés, hogy a Testületi ülésen már mást képviseltek..., sőt az a igaztalan vád is elhangzott, hogy a város nem is akart egyeztetni a vállalkozókkal. 

Az is tény, hogy legyen bármilyen adóról is szó, annak emelését népszerűség vesztés nélkül nem lehet emelni, bár ha belegondolunk, az üzemanyag adójának mértékét a kormány úgy emelte drasztikusan, hogy közben simán behúzta az azóta is közszájon forgó 98 %-t azzal az indokkal, hogy a költségvetési egyensúlyt biztosítani kell. Minden bizonnyal igazuk is volt, ahogy a város költségvetéséért felelős vezetés sem örömében nyúlt az építményadóhoz. De az mégsem a lakosságot terheli (áttételesen természetesen lehet hatása az árakra) és mivel az építményadó költségként elszámolható a vállalkozásoknál, így csökkenti az államnak fizetendő társasági adót.

Az is "megzavarhatta" a képviselők egy részét (5+1), hogy még a szavazás előtt Polgármester úr közölte, hogy a 2017-es év költségvetése rendben van, viszont hangsúlyozta, hogy ez az emelés a költségvetés későbbi biztonságát szolgálná, ami lehetővé tenné városunk, államtól való függetlenségét. Mely állam minden súlyával rátelepül a településekre, szinte mindent magához szipkáz, miközben a "maradékra" meg nem oszt ki elegendő normatívákat. Gondoljunk csak bele, 2010 előtt a városnak közel 10 milliárdos költségvetés volt (kórházzal, intézményekkel, iskolákkal), manapság meg a harmada áll csak rendelkezésre. Ezzel nem csak a feladatok csökkentek, de a mozgástér is.

Ezen segített volna az építményadó kompromisszumos emelése. Természetesen nincs itt a világ vége, nem is lesz idő előtti választás (bár vannak akik erre játszanak), bár a nemmel szavazók örömtáncot lejtettek, hiszen "megszorongatták" a polgármestert, de azt kihagyták az örömködésből, hogy ezzel saját városuk anyagi függetlenségét adták el. Voltak olyanok akik az ellenzékiségből fakadóan mondtak nemet és voltak olyanok is, akik a saját jövőbeli érdeküket tartották szem előtt.

De voltak hatan, az 5+1 ellenében, akik felvállalták a népszerűtlen döntést, mert nekik fontos lett volna a város anyagi biztonságának a megteremtése.