Mégis vannak "kiskapuk"?

penzszerzes.jpgNéhány nappal ezelőtt sajtótájékoztatón jelentette be a város vezetése, hogy függetlenül az ellenszelektől, Kalocsa jelentős összeget nyert az ÖNHIKI pályázatán. Mely tulajdonképpen nem is pályázat, hiszen ha jól tudjuk akkor számokkal alátámasztva "jelezni kell" a jogos igényt az állam felé. A rendszer elég régóta üzemel, ez egy póttámogatás, mely abból adódik, hogy a település költségvetése nem kapja meg a kötelezően előírt feladatokra az elégséges költségvetési támogatást.

Már maga az elv is elég fura, hisz amit a különböző jogszabályok és törvények előírnak, azokra talán illene elegendő pénzt is rendelni, de azt már megtanultuk az elmúlt 20-25 évben, hogy sajnos abból van a legkevesebb. A szakma szerint ebben a támogatásban ösztönzés is van, hiszen nagyon kemény feltételeknek kell megfelelni ahhoz, hogy az igényelt összeghez hozzá lehessen jutni, ezzel az önkormányzatokat szeretnék "kordában" tartani és ésszerű gazdálkodásra ösztönözni.

Ez mind szép és jó, igazság is van benne, de tudjuk azt is, hogy 2010 előtt egy bonyolult számítógépes program "vizslatta" a tényszerűséget, és pártra, nemre való tekintet nélkül bárkit kihajított, ha füllenteni próbált. De ha a számok ültek és az önkormányzat tényleg önhibáján kívül került rossz anyagi helyzetbe, akkor bár az országos hatalom összeráncolta a szemöldökét, de folyósította az összeget. Azt nem tudjuk, hogy mi változott 2010 után, de a számok és a tények annyira makacsul tudnak viselkedni, hogy néha kételyeket is tudnak ébreszteni.

A választás évében (2014) két ütemben lehetett pályázni.  Az I. ütemben 362 millióra pályázott az előző városvezetés, és ebből csupán 46,5 milliót nyertek el 2014 júliusában. A kérdés egyből adódik, vajon mi alapján húztak le több mint 300 millió forintot? Ennyire rossz volt a pályázat, vagy már "fent" tudták mi lesz az őszi önkormányzati választások eredménye?

Nem tudni, de tény, hogy a szűkre szabott támogatási összeg komoly problémákat okozott. A őszi önkormányzati választások előtt hiába hangoztatták, hogy minden rendben van, az átadás-átvétel után a csontvázak új hullottak ki a szekrényekből, mintha a mai "zombikultúra" egyik legmenőbb sorozatának, a The Walking Dead legújabb részeit Kalocsán forgatnák. Lett is zavar (egy kis pánikkal fűszerezve) az új vezetésben, de az elején még úgy gondolták, itt az ÖNHIKI II. üteme, melyre még az előző vezetés pályázott (szeptember 30-ig kellett beadni) és majd abból rendezni lehet a hiányokat. A happy elmaradt, a 152 milliós igényből az év végén csak 24,5 milliót nyert a város. A kérdés itt is adódik: vajon újfent rosszul pályázott az előző városvezetés, vagy csak a kormány küldött egy szép üzenetet a város lakói számára?

Szóbeszédből volt bőven, de a valódi választ ez év októberében kaptuk meg.

2015-ben is pályáztunk, melynek sikerét már az új önkormányzaton lehetett számon kérni.  A számok 218 milliós igényt mutattak, melyből "csodák csodájára" Kalocsa városa 174 milliót meg is nyert! A szóbeszéd a hír hallatára újfent felerősödött, sokan úgy tartották, hogy a magas összegű támogatás a 2015 év felelős gazdálkodásnak az eredménye, de elég sok helyről hallható volt az is, hogy városunk polgármesterének kiváló lobbi tevékenységének, és a több évtizedre visszanyúló kiváló kapcsolatainak is köszönhető a sikeres pályázat. Ha ez így van, akkor egy-két kuglibábu eldőlni látszik és talán a kormány sem olyan "válogatós", hogy büntesse azokat az önkormányzatokat, melyek tisztességesen és felelősen végzik a munkájukat. Ezzel (plusz a KalocsaKOM eladásával) rendeződni látszik a város költségvetése.

Minden bizonnyal ez a tény számít az új önkormányzat első évének legjelentősebb eredményének.