Összeomlott a Városháza levelező rendszere

kalocsa_hu_logo.jpg

Ma délután az önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal dolgozói azt tapasztalták, hogy a Városháza levelező rendszere nem küld és nem fogad email-eket.

A dolog előzménye, hogy a már december 5. óta nem működő honlap előnytelen szerződését önkormányzatunk felmondta a kecskeméti illetőségű céggel. A felmondást elfogadták, és a kalocsa.hu oldalhoz kapcsolódó tartalmakat átadták. Majd előzetes tájékoztatás nélkül leállították a kalocsa.hu-t, és ennek következtében vált működésképtelenné a Városháza levelező rendszere.

Felháborító, hogy a levelező rendszer szervere a Városháza épületében található, mégis kitéve a megsértődött szolgáltató kénye - kedvének, nem tudjuk azt használni. Előző blog bejegyzésünkben már feszegettük, hogy a honlap és a kalocsa.hu működtetésének idegen kézbe juttatása meglehetősen felelőtlen lépés volt az előző városvezetés részéről. Most vált egyértelművé, hogy a ki tudja milyen érdekek mentén meghozott döntés milyen veszélyes következményekkel járhat.

A birtokunkban lévő szerződés alapján úgy tudtuk, hogy csak a kalocsa.hu honlap üzemeltetése és működtetése került átadásra a kecskeméti vállalkozásnak. A mai levelező rendszer leállása után szembesültünk azzal, hogy a levelezés kezelése is idegen kezekbe került. Erre vonatkozóan semmiféle szerződés nincs az önkormányzat birtokában. Bár a levelező rendszer, mint már említettük a városházán található, és sok éven át annak üzemeltetését a KalocsaKOM Kft végezte, valamilyen „felsőbb hatalom” közbeavatkozására ez a fontos szolgáltatás is elkerült a városból.

Meg fogjuk vizsgálni, hogy kiknek volt tudomása ezekről a dolgokról, akik cinkos hallgatásukkal hozzájárultak ahhoz, hogy városunk működése nehézkesebbé váljon.

Egy önkormányzat életében az elektronikus levelezés nem baráti beszélgetésről, hétköznapi üzenetváltásokról szól, hanem hivatalos információ cserékről, nagyon sok esetben szűk határidős feladatok elvégzéséről. Így a levelező rendszer önkényes leállítása komoly jogi és anyagi következményekkel járhat.

Nem tudjuk, hogy a volt szolgáltató végig gondolta-e, milyen következményekkel járhat ez a barátságosnak egyáltalán nem nevezhető lépés. Feltételezhető, hogy tudomása volt arról, hogy a levelező rendszer használhatatlanná válik. Az erről való tájékoztatást elmulasztotta.

Hiába birtokoljuk a domain nevet, ha egyszer az egyik legelemibb szolgáltatástól fosztottak meg minket. Természetesen az ügyben lépni fogunk, konzultálva a megfelelő szakemberekkel. Most a legfontosabb feladatunk, hogy a kicsinyes bosszúnak látszó esetek ellenére is mindent megtegyünk azért, hogy Kalocsa gazdálkodása és működése stabilizálódjon.

                                                                                                                                 A.G.