Télre készül a Helyi Védelmi Bizottság

 

helyi_vedelmi_bizottsag.JPG

A kalocsai járás polgármesterei, a közútkezelő, a vízügy, az áram- és gázszolgáltató, a rendőrség, a tűzoltóság, valamint a katasztrófavédelem vezetői, munkatársai december 11-én üléseztek a kalocsai városháza dísztermében, hogy a rendkívüli téli időjárásra való felkészülésükről a saját szakterületüket érintően adjanak tájékoztatást. A Helyi Védelmi Bizottság (HVB) rendes ülését dr. Bedics Andrea járási hivatalvezető, a HVB elnöke hívta össze.

A tanácskozáson elsőként Csóka Zoltán, az ADUVÍZIG szakaszmérnökség vezetője adott áttekintést a területüket érintő Duna folyam melletti védgátak, valamint a belvizek elvezetésére szolgáló csatornák állapotáról. A jelen lévők új információként hallhatták, hogy a Solttól Hartáig húzódó, úgynevezett nyúlgát, ami az ártéren lévő, művelés alatt álló területek, valamint az ott található épületek, köztük a Teleki kastély védelmét szolgálja, nem a szakaszmérnökség kezelésében van. Kalocsa városban a hó olvadásakor a legtöbb problémát a Malomszög városrészben lévő, gyakran hulladékkal telített belvízvédelmi csatorna állapota okozza.

Liszkai Pál, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kiskőrösi Üzemmérnökség vezetője arról számolt be, hogy a környékbeli közutak legfőbb gazdájának milyen előírások, melyik kezdő időponttól kell megkezdenie, majd folytatnia a hó és a jég eltávolítását. Elsőként az 51-es főút, valamint a Kalocsa-Kiskőrös közötti közút hókotrását és jégmentesítését kezdik meg, csak azt követik az ettől alacsonyabb rendű útvonalak, mint például a fajszi bekötőút. Az üzemmérnökségnek Kalocsán is van telephelye, ezért az utak állapota és az időjárás előrejelzés függvényében viszonylag gyorsan megkezdik a munkát, amelyet szigorú szakmai protokollok szerint végeznek. A térség útjain végzett munkálatokat a központi diszpécserszolgálat irányítja.

A gázszolgáltató és az áramszolgáltató régió, illetve üzemegység vezetője szintén megnyugtató hírekkel szolgált, a két társaság felkészült a rendkívüli téli időjárásra.

Szőkéné Magony Mária tűzoltó zászlós a települési önkéntes mentőcsoportok, valamint az egyes települések katasztrófavédelmi besorolásáról, a települési polgári védelmi tervekről adott a polgármesterek munkáját különösen rendkívüli helyzetben segítő tájékoztatást.

A Helyi Védelmi Bizottság ülése Istella Zsolt tűzoltó alezredesnek a november 19-i, utóbb eredményesnek értékelt ONER gyakorlat részleteiről, valamint a kéménytüzek és szabadtéri tüzek elleni védekezésről adott tájékoztatójával zárult.

Címkék: Kalocsa Tél